23.02.17

Навчальний семінар з головами профкомів Київської профспілки енергетиків

профспілкове навчання
22 лютого 2017 відповідно до плану роботи Київського міськкому профспілки енергетиків, у залі готелю «Дружба» м. Київ в рамках заходів з нагоди Дня соціальної справедливості, відбувся семінар-навчання з правових питань профспілкових керівників. Вів семінар голова профспілки Олександр Тищенко.З іформацією про роботу кредитної спілки "Профспілкова скарбниця" перед присутніми виступила голова спілки Тетяна Орисенко. Вона розповіла про роботу спілки, довела умови кредитування та нагородила найбільш активних голів профкомів.
З лекцією "Застосування трудового та профспілкового законодавства" виступила заступник керівника правової та технічної інспекції праці - головний інспектор праці ФПУ Ірина Сидоряк. Деякі тези її виступу викликали жваву реакцію учасників заходу та дискуссію.
Під час навчання слухачів було поінформовано про роль профспілки у здійсненні громадського контролю за додержанням законодавства про працю, правовому захисті трудових прав працівників, вирішенні індивідуальних та колективних трудових спорів.
Учасникам навчання було надано практичні рекомендації щодо вирішення окремих питань діяльності профспілкових комітетів, зокрема, порядку проведення обов’язкових консультацій з роботодавцем у разі, якщо він планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації.
Особливу увагу слухачів було привернуто до алгоритму дій профкому у випадку надходження подання роботодавця про надання згоди на звільнення члена профспілки, до необхідності невідкладного реагування на порушення ним трудового та профспілкового законодавства.
Профспілковому активу було запропоновано допомогу з організації виїзного консультування членів профспілкових організацій з правових питань, повідомлено про можливість одержання правових консультацій за телефонами «гарячої лінії» ФПУ та електронним зв’язком.Перед присутніми також виступили працівники міського комітету: заступник голови Юрій Бондаренко, головний бухгалтер Ірина Калініченко, правовий інспектор Ольга Можаєва. Були розглянуті такі питання:
-Про внесення змін до галузевих угод та колективних договорів у зв'язку із змінами законодавства.
-Про мінімальні гарантії з питань оплати праці.
-Про ХІ Спартакіаду Київської профспілки енергетиків.
-Про звітність профспілкових організацій.
-Про відповідальність роботодавців за порушення законодавства з праці.
За матеріалами www.fpsu.org.ua, www.kievprofenergo.in.ua