07.10.16

НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР У РАМКАХ ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОФСПІЛКОВОГО ПРОЕКТУ У ДНІПРІ

профспілкове навчання
МАРАФОН ЗНАНЬ ДЛЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ЛІДЕРІВ
У Зональному навчально-методичному центрі профспілок у славетному місті Дніпрі черговим п’ятиденним семінаром завершився осінній навчальний семестр другої групи дансько-українського профспілкового проекту. Керівник центру з реалізації дансько-українського проекту Валентина Шевченко, відкриваючи семінар, проаналізувала динаміку навчання слухачів 2-ї групи та відмітила позитивні зміни, яких вдалося досягти профспілковим лідерам завдяки здобутим у проекті знанням.
Профспілкові активісти поринули у п’ятиденний насичений та цікавий марафон знань, під час якого розглянули низку тем, які допомагали опанувати два чудових профспілкових тренери Ірина Глушко та Ольга Денисова.
Ірина Глушко, використовуючи інтерактивні методики навчання та акцентуючи увагу на практичному компоненті тренінгу, презентувала тему «Психологічні аспекти ведення переговорів». Тренер наголосила, що за специфікою своєї діяльності профспілковець, захищаючи трудові та соціальні права трудящих, постійно перебуває у переговорному процесі. Отже, він має бути завжди напоготові й володіти необхідним арсеналом умінь, знань та навичок задля успішного ведення будь-яких переговорів. Ірина Глушко розвінчала широко поширений стереотип перемовин, що у переговорному процесі завжди є один переможець, один переможений та компроміс як оптимальний варіант у переговорах. При цьому тренер зазначила, що найкращий варіант завершення переговорів – задоволення інтересів кожної із сторін.
За підсумками участі у тренінгу учасники 2-ї групи розширили своє уявлення щодо сутності переговорного процесу, стилів переговорів та психологічних особливостей їх ведення. Найголовніше, що здобуті теоретичні знання відпрацьовувалися та закріплювалися під час виконання практичних вправ, кожний з учасників тренінгу мав змогу відчути себе у ролі парламентера й відшліфувати застосування різних стилів перемовин.
Тема «Ораторська майстерність та публічні виступи», яку також презентувала Ірина Глушко, була не менш цікавою та корисною, адже красномовство – одна з ключових якостей профспілкового лідера. Під час цього тренінгу основну увагу було зосереджено на особистості оратора та його головних якостях; виступі та його компонентах; на психологічних особливостях роботи з аудиторією. Учасники вдосконалювали власні вміння публічних виступів під час практичних завдань: вчилися правильно розставляти акценти, інтонувати й емоційно забарвлювати своє мовлення, використовувати невербальні засоби виразності мовлення й встановлювати контакт з аудиторією. За результатами тренінгу кожен з учасників презентував на загал власний мікровиступ, повною мірою намагаючись використати здобуті знання.
Наступний блок тем – «Ефективні комунікації та профспілки» і «Роль профспілкового лідера у мотивації профчленства» презентувала профспілковий тренер Ольга Денисова. Неординарний підхід до методики навчання, використання інтерактивних методів й різноманіття практичних занять сприяли якнайповнішому висвітленню тем. Спершу Ольга Денисова зосередила увагу на «особистості» профспілкового лідера та визначенні його сильних і слабких сторін, адже лише сильна, цілісна та професійна особистість зможе мотивувати й повести інших за собою. Далі розглядалася проблема комунікації й вироблення відповідних комунікативних стратегій, адже спілкування та вміння чути, говорити і бути почутим є ключовими у роботі профспілковця. На останок учасникам запропонували 14 правил переконань, які можна використовувати для забезпечення ефективної комунікації.
Тренінги Ольги Денисової охопили як особистісну, так і професійну сфери і дали можливість виробити стратегію власного професійного й особистісного розвитку.
ЦЕНТР З РЕАЛІЗАЦІЇ
ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ
За матеріалами www.psv.org.ua