12.10.16

НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ЛІДЕРІВ І ФІНАНСИСТІВ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

профспілкове навчання
Профспілкові лідери та фінансисти Львівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України в жовтні сіли за парти.
Вкотре проводиться цей традиційний осінній семінар-навчання (тема цього року – «Нове в законодавстві про бухгалтерський облік та звітність неприбуткових організацій») профспілкових бухгалтерів, скарбників та голів міських та районних профорганізацій, кажуть Марія Якубляк зі Львова та Надія Мазан із Жовкни, порахувати важко. Надія Михайлівна працює скарбником-бухгалтером Жовківської районної галузевої профспілки тридцять років і приїжджає на фінансово-правову науку на запрошення обласної організації щонайменше раз або й двічі на рік. Повсякчас, коли виникають проблеми – напохваті телефони юристів та фінансових працівників Ганни Березовської і Лесі Гевал.
Цьогоріч скарбник Сколівської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Адріана Андрійчак приїхала на профспілкове навчання вперше: її трудовий стаж роботи у громадській організації – рік після трирічного трудового стажу в банківській системі по закінченні економічного факультету Львівського національного університету. Признається, що працює тут із вдоволенням, а семінар - змістовний, професійний і доброзичливий.
Семінарське навчання відкрила і привітала колег голова обласної організації галузевої Профспілки Марія Яцейко.
Понад вісімдесят його учасників мали можливість почути аналітичну інформацію про особливості бухгалтерського обліку та нову звітність начальника фінансового управління ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Галини Щавінської. Змістовну лекцію з демонстрацією таблиць, прикладів провела доктор філософії в галузі економіки, заступник директора компанії «Сертифікований аудитор» Оксана Михайлівна Тарканій.
Позиції нового в законодавстві, реєстрації і перереєстрації професійних громадських організацій конспектували, незважаючи на те, що кожен отримав видрукуваний у зручному форматі збірник «Матеріалів до семінару» з новими постановами Кабміну, витягами із законів, листи та підзаконні акти фіскальної служби та центральних фінансових органів, флешки з електронним варіантами процедури і документів, у тому числі відповідних поправок до Статуту галузевої профспілки, важливих для перереєстрації, згідно нового законодавства, своїх неприбуткових організацій. Її треба зробити невідкладно, наголосила Галина Володимирівна Щавінська.
Ряд запитань і жваве обговорення викликала позиція щодо механізму оплати оздоровчих путівок в межах правил для неприбуткових організацій , яку треба проводити отримувачу через банк і на рахунок оздоровчої установи. Профспілка може отримувати кошти тільки на свою статутну діяльність. Для організацій галузі це дуже важливо, бо вже не перший рік діє обласна програма оздоровлення членів профспілки та їх дітей. Спілчани мають можливість за здешевленими путівками оздоровитися в пансіонаті «Пролісок» у Трускавці, який належить галузевій профспілці.
Скасовано мораторій на регламентацію перевірок фіскальними органами неприбуткових організацій, наголосила Оксана Тарканій. Тож при вимогах документів, часто зайвих, слід посилатися і керуватися Листом Центральної фіскальної служби від 25 серпня 2016 року, який теж видрукуваний у вже згадуваному збірнику до семінару. Важливо чітко дотримуватися вимог у проведенні касових операцій, оскільки найменші неточності і недбалість загрожують чималими штрафними санкціями.
Збільшено податок на нерухоме майно з 2 до 3 відсотків, знімається податок – військовий збір, оподатковуються пенсії, розмір яких перевищує десять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.
На розширеному засіданні президії з міськими і районними профлідерами голова обласної галузевої профспілки Марія Яцейко та завідувач відділу економічного захисту та зарплати Мар’ян Калин звернули особливу увагу на стан виплат заробітної плати, 20% за престижність праці та винагороди за сумлінну працю з нагоди професійного свята. У всіх регіонах, крім Дрогобича, вона виплачена і не є меншою від 50 відсотків, а у Львові, Новокалинівській громаді, на Миколаївщині та ряді інших становить 80-100 відсотків.
У національному університеті імені Івана Франка, сказав профлідер первинної організації Володимир Качмар, виплачено 65 відсотків за рахунок власних коштів вищого навчального закладу. Від президії надіслано звернення до органів влади.
За матеріалами www.pon.org.ua