27.02.17

Семінар-навчання «Практика вирішення Колективних трудових спорів (конфліктів)» для молодіжного профактиву Харківщини

профспілкове навчання
Молодіжна Рада Об'єднання профспілок Харківської області вважає профспілкове навчання членів Ради, молодих профспілкових активістів, студентської молоді одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.
У зв'язку з цим, 24 лютого 2017 року згідно плану роботи Молодіжної ради ОПХО на 2017 рік та відповідно до виконання пункту 3.1. Угоди про співпрацю між Національною служби посередництва і примирення в Харківській області (далі - Відділення) та Молодіжної радою ОПХО від 09.09.2015 року, для молодіжного профактиву Харківщини фахівцями НСПП було проведено навчальний семінар на тему: «Практика вирішення Колективних трудових спорів (конфліктів)». У семінарі взяли участь члени Ради, представники молодіжних рад профспілкових організацій Харківщини, студентська молодь Харківського соціально-економічного інституту. Відкрили семінар голова Молодіжної Ради ОПХО Артеменко Роман Сергійович і начальник відділення НСПП в Харківській області Лайков Сергій Миколайович.
У своєму виступі начальник Відділення Лайков С.М. наголосив на важливості та необхідності співпраці з профспілковою молоддю, ознайомив присутніх з результатами роботи Відділення за минулий рік, висвітлив хід примирних процедур, які наразі відбуваються за участю Відділення, розповів про заходи, задіяні Відділенням для усунення розбіжностей між сторонами, та надав роз’яснення щодо можливості застосування процедури трудового арбітражу для вирішення колективних трудових спорів.
Продовжила роботу семінару заступник начальника Відділення Клочко Галина Сергіївна, яка розповіла молодим профактівістам і студентам профспілкового ВНЗ про Національну службу посередництва і примирення, історію її створення, цілі і завдання роботи, ознайомила із такими напрямками роботи НСПП, як сприяння вирішенню колективних трудових спорів, запобігання їх виникненню, прогнозування розвитку соціально-трудових відносин та забезпечення здійснення соціального діалогу, навела приклади здійснення посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів із практики роботи відділення НСПП в Харківській області. Була акцентована увага на такому напрямку роботи НСПП, як прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).
У своєму виступі Галина Сергіївна зазначила, що співробітники відділення постійно відстежують стан соціально-трудових відносин на підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати, де мають місце значні суми заборгованості із виплати заробітної плати. Також були висвітленні такі актуальні питання як:
- аналіз стану та динаміка соціально-трудових відносин на окремих потенційно конфліктогенних підприємствах Харківської області;
- перелік негативних чинників економічного і соціального характеру, які створювали умови для виникнення соціального напруження та протестної поведінки у трудових колективах;
- право на страйк, Рішення про оголошення страйку;
- формування вимог найманих працівників, порядок і строки розгляду вимог;
- відповідальність за порушення законодавства про колективні трудові спори (конфлікти).
Наприкінці зустрічі сторони розглянули соціально-економічне становище області, обговорили шляхи поліпшення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях регіону у 2017 році. Окрім того, були визначені пріоритети щодо сприяння результативному вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та усуненню причин їх виникнення.
Профспілкова молодь з цікавістю слухала досвідчених представників Національної служби посередництва і примирення, які ділилися досвідом практичної діяльності відділення НСПП в Харківській області щодо вирішення колективних трудових спорів та врегулювання випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин. В ході семінару представники профспілкової молоді отримали вичерпну інформацію від фахівців-практиків, детально обговорили актуальні питання вирішення КТС та дотримання прав і гарантій працівників у сучасних умовах.
Зустріч з представниками відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області викликала великий інтерес у молодіжних представників профспілкових організацій та студентської аудиторії. По завершенні учасниками семінару було досягнуто домовленості про поглиблення взаємодії між Відділенням та Молодіжною радою ОПХО, продовження практики проведення подібних зустрічей-навчань.
Роман Артеменко,
Голова Молодіжної Ради ОПХО
Олена Шпурік,
декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ