10.09.16

СЕМІНАР-НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО АКТИВУ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ У МІСТІ СКАДОВСЬК

профспілкове навчання
З 7 по 10 вересня 2016 року проходив семінар-навчання профспілкового активу державних установ Херсонської області у місті Скадовськ Херсонської області на базі ДОТ ім. Ю.О.Гагаріна. Організатором семінару виступила Президія Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України.
Участь у заході взяли працівники апарату Центрального комітету та обласного комітету Профспілки, голови, скарбники районних та міських організацій профспілки працівників державних установ, голови первинних профспілкових організацій, профорганізатори державних установ області, члени обласного комітету Молодіжних рад регіональної та територіальних організацій профспілки, ветерани профспілки.
Від Департаменту інвестиційної, туристично - курортної діяльності та промислової політики були присутні голова первинної профспілкової організації Департаменту - Сергей Маслов та казначей, член Молодіжної ради - Катерина Деревянко.
На відкритті семінару-навчання із вітальними словами до присутніх звернулися голова Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України Людмила Татаринова, секретар виконавчого комітету Скадовської міської ради, голова Скадовської районної організації профспілки працівників державних установ України Лілія Козел, директор дитячого оздоровчого табору імені Ю.О. Гагаріна Тарас Муляров та голова районної державної адміністрації Віктор Турик.
«Уже традиційно з 2013 року саме на Скадовській землі, саме в цьому оздоровчому таборі проходить семінар-навчання профспілкового активу державних установ області. Бажаю аби отримані на цьому заході знання та навички були корисними у вашій роботі на благо нашої неньки-України», – зазначив у своєму виступі Віктор Турик. Голова районної державної адміністрації нагадав, що Скадовськ є містом-курортом державного значення, і тому побажав усім присутнім не забувати, що окрім навчання є час і для відпочинку. 
Голова районної державної адміністрації Віктор Турик та голова Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України Людмила Татаринова узгодили, окрім робочих моментів, і культурно-туристичну програму на території району для учасників семінару.
Розпочалося навчання з лекції завідуючої відділом захисту економічних прав та інтересів трудящих Центрального комітету Профспілки Валентини Гурневич, яка розповідала присутнім про поточну ситуацію щодо соціально-економічного захисту членів профспілки працівників державних установ України. Інформація, фахово презентована Валентиною Гурневич, була не лише корисною, а й дуже цікавою і пізнавальною.
08 вересня в рамках обласного семінару-навчання учасники семінару, профспілкові активісти області обговорили питання "Про особливості ведення бухгалтерського, фінансового та податкового обліку профспілковими організаціями".
Зазначене питання є дуже актуальним на даний час для профспілкових організацій всіх рівнів у зв'язку із змінами у Податковому законодавстві, які набудуть чинності з 01 січня 2017 року, щодо Реєстру неприбуткових організацій.
Вичерпну інформацію щодо вказаних змін надала Овдієнко Світлана Вікторівна - головний бухгалтер апарату ЦК Профспілки працівників державних установ України. Також, Світлана Вікторівна, зосередила увагу присутніх на правильності здійснення фінансової роботи в організаційних ланках Профспілки, в т.ч. на: формування доходів та витрат профбюджету. складання кошторисів; на нормативно-правових актах, якими керуються організації профспілки при здійсненні фінансової діяльності: на поданні звітності організаційними ланками Профспілки; на оподаткуванні виплат, які здійснюють організації профспілки, відповідно до Податкового кодексу, тощо.
Під час обгворення спілчанами зазначених тем виникло чимало запитань, в т.ч. щодо змін до установчих документів організацій Профспілки, їх реєстрації, складання кошторисів та звітності.
Головний бухгалтер апарату обласної організації профспілки Катерина Олександрівна Бузько зробила аналіз найбільш поширених помилок при ведені фінансового та бухгалтерського обліку організаційними ланками Херсонської обласної організації Профспілки.
За результатами обговорення кожний учасник отримав роздатковий матеріал з питань ведення фінансової діяльності в Профспілці, який первинні профспілкові організації повинні використовувати у своїй повсякденній роботі.
Окрім знайомства зі змінами в діючому законодавстві, учасники семінару мали можливість обмінятися досвідом та поспілкуватися, адже атмосфера для спілкування була сприятливою!!!
Серед актуальних та важливих тем, які обговорювалися на семінарі, профспілковці розглянули і питання "Організаційна робота – візитна картка профспілкової організації". Лектором з цього питання виступила голова облорганізації профспілки Людмила Татаринова, яка наголосила, що організаційна робота профспілки складається з низки заходів щодо забезпечення єдності дій членських організацій у виробленні спільних позицій щодо захисту конституційних, трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Окрему увагу Людмила Григорівна зосередила на організації та проведенні профспілкових зборів і конференцій, засідань виборних органів профорганізацій. За результатами обговорення спілчани дійшли висновку, що проводити засідання виборних органів Профспілки є дуже необхідним та важливим. Адже, по-перше, саме під час процесу звітів і виборів закладаються основи внутрішньоспілкової демократії, а по-друге, засідання виборних органів профорганізацій дозволяють забезпечувати внутрішньоспілкову демократію і колегіальність прийняття рішень.
Також, профспілковці завдяки тренеру Профспілки Гузь Оксані ознайомилися з формами та методами здійснення молодіжної та кадрової роботи. За результатом обговорення та практичних занять, профспілковці визначили пріоритетним завданням створення Молодіжних рад у кожному районі та місті області. Крім того, учасники семінару дійшли згоди, що майбутній профспілковий активіст повинен мати такі якості, як:
- Свідоме членство;
- Особисте сприйняття профспілкових цінностей (не формальне);
- Бажання здійснювати профспілкову роботу
- Навички для ведення профспілкової роботи.
Також в рамках проведення профспілкового навчання Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ, відбувся тренінг на тему: «Профспілкова комунікація: інформаційне забезпечення роботи територіальної та первинної профспілкової організації», який для профактивістів Херсонщини провела Гузь Оксана Інтигамівна, голова Молодіжної ради Профспілки та Херсонської обласної організації Профспілки, член президії ЦК та Херсонської обласної організації Профспілки, заступник голови первинної профспілкової організації виконавчого апарату Дніпровської районної у м.Херсоні ради, тренер Профспілки українсько-шведського проекту.
09 вересня 2016 року, в рамках проведення профспілкового навчання на базі ДОТ ім.Гагаріна Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ, відбувся тренінг на тему: «Профспілкова комунікація: інформаційне забезпечення роботи територіальної та первинної профспілкової організації», який для профактивістів Херсонщини провела Гузь Оксана Інтигамівна, голова Молодіжної ради Профспілки та Херсонської обласної організації Профспілки, член президії ЦК та Херсонської обласної організації Профспілки, заступник голови первинної профспілкової організації виконавчого апарату Дніпровської районної у м.Херсоні ради, тренер Профспілки українсько-шведського проекту.
На початку навчання Людмила Татаринова, голова облорганізації профспілки зазначила: «Цей тренінг присвячений великій, непростій для виконання, але надзвичайно цікавій ділянці профспілкової роботи. Розвиток інформаційної роботи в профспілковій організації сьогодні – не примха і не модна тенденція, а вимога часу, оскільки ми живемо в час стрімкого розвитку інформаційних технологій, коли на громадську думку безпосередньо впливають засоби масової інформації та PR-технології. Імідж профспілкової організації – це частина інформаційної роботи».
Під час зазначеного тренінгу учасники з’ясували, що інформаційна робота в профспілковій організації – це ділянка роботи, яка направлена в першу чергу на:
- ознайомлення працівників державних установ з діяльністю ЦК Профспілки, обласної, районної, міської, первинної організації Профспілки;
- інформування спілчан про поточну роботу профспілкової організації та про події в країні, безпосередньо пов’язані з питанням соціального захисту працівників державних установ;
- мотивацію профспілкового членства у молодих спеціалістів;
- підтримку позитивного іміджу профспілкової організації та Профспілки працівників державних установ України в цілому.
Спілчани дійшли згоди, що починати інформаційну роботу слід з використання інформації з веб-сайтів (ЦК Профспілки, обкому Профспілки), спеціалізованих газет («Профспілкові вісті»), з електронної розсилки листів, інформаційних бюлетенів тощо. Дістаючи інформацію з вищеперерахованих джерел, профспілковий актив дізнається про події державного або обласного масштабу, а в членів Профспілки сформується уявлення про її сутність – чим вона займається та для чого існує.
Крім того, комісія комітету Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України з організаційно - інформаційної роботи та навчання профактиву, у складі: Голови – Бриж О.Р., секретаря: Гузь О.І. та членів: Вакульчик І.В., Жогло В.В., Кузьмішкіної О.С., Козел Л.В., Терещенко В.В. підготували для семінаристів відповідний бюлетень з методичними рекомендаціями щодо ведення інформаційної роботи в Профспілці.
Як результати кожний профспілковий лідер мав змогу вибрати для своєї первинної або територіальної організації профспілки ефективний засіб інформування спілчан.
А це означає, що правильно організована інформаційна робота сприятиме збільшенню профспілкового членства, зростанню авторитету профспілкової організації та стане помічником у навчанні профспілкових кадрів.
Під час практичного заняття профактивісти готували новинний матеріал на сайт ЦК та обкому Профспілки.
За матеріалами www.ppdu.ks.ua