06.09.16

Школа створення гіперлокальних ком’юніті медіа - знання та компетенції для впровадження у профспілкове навчання

профспілкове начання
 У наш час Інтернет-середовище, без використання можливостей якого вже неможливо уявити існування і сучасної системи профспілкового навчання, постійно стрімко оновлюється. Потреба сьогодення – впевнено орієнтуватися і компетентно діяти у інтернет-медійному просторі. Тому отримання нових знань та компетенцій з цих питань і впровадження їх у повсякденну діяльність дуже важливо для учасників профспілкового навчання.
 Протягом весни і влітку 2016 року у місті Херсон працювала Школа створення гіперлокальних ком’юніті медіа в Україні, яку проводив Херсонський обласний благодійний фонд «Об’єднання» (http://www.fundunion.org) в рамках проекту «Сприяння розвитку громадянської журналістики в областях України» за фінансової підтримки Національного Фонду Підтримки демократії (NED). Участь у роботі Школи взяли і представники факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соціально-економічного інституту.
 Під час навчання учасники Школи отримували практичні навички та знання з питань інтернет-журналістики, особливостей Hyperlocal community news, пошуку, обробки та публікації новин, візуалізації даних, роботи із фото та відеоматеріалами та багато іншого. У форматі тренінгів слухачі навчалися навичкам ефективної комунікації та активного слухання. Учасники навчання активно спілкувалися, брали участь в дискусіях.
Слухачі Школи створення гіперлокальних ком’юніті медіа працювали злагоджено і продуктивно завдяки блискучій роботі професіоналів своєї справи - лекторів-тренерів навчання: - Головченко В’ячеслава – засновника і Голови Піклувальної Ради Миколаївського Коледжу преси та телебачення. Незалежного журналіста, видавця Інтернет-сайту “Губернський тиждень”; - Кузнєцової Тетяни – декана факультету журналістики Національного університету «Одеська юридична академія», доктора наук із соціальних комунікацій, професора; - Корнякова Олександра – фотожурналіста, який має багаторічний досвід роботи в напрямку фоторепортажу, учасника багатьох міжнародних конкурсів та виставок, роботи якого замовляють Укрінформ, Уніан, День, Голос України та локальні медіа видання; - Антощука Юрія – голови Фонду “Об’єднання”, експерта-консультанта з впровадження інформаційно-комунікаційних Інтернет технологій у діяльність органів влади, бізнесу та NGO. 
По завершенні навчання слухачами Школи було створено 21 проект в медіа-сфері. Одним з цих проектів став «Портал профспілкового навчання ФПК» - Internet-медіа ресурс про профспілкове навчання, про події профспілкового навчання, про учасників і для учасників профспілкового навчання. 
Школа мала насичену програму: онлайн інтерв’ю із медіа-експертами з Європи, США та України, тренінги, он-лайн вебінари, Форум, на якому випускники Школи обмінювались досвідом. Учасники Школи створення гіперлокальних ком’юніті медіа в Україні отримали необхідні знання та навички, інформаційно-консультаційну, технічну підтримку, цікаві думки і приємні емоції. 
Щира подяка організаторам навчання за активне сприяння у створенні медіа-ресурсів, надану допомогу, терпіння, небайдужість та гостинність.
Навчання у Школі завершено, але взаємодія її організаторів і учасників триває. Сподіваємося на продовження плідної співпраці та очікуємо нових зустрічей!

Олена Шпурік,
декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ