29.09.16

ПРОФСПІЛКОВИЙ ТРЕНІНГ НА БАЗІ НМЦ ФПО ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В РАМКАХ ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ ДЛЯ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ

профспілкове навчання

На базі Чернігівського навчально-методичного центру профспілок в рамках дансько-українського проекту пройшов триденний регіональний тренінг групи "Освіта" Чернігівської обласної організації  Профспілки працівників освіти і науки.
Профспілка, як колиска громадянського суспільства
Не дивіться на Україну, як на землю своїх батьків.
Дивіться на неї, як на землю своїх дітей.
І тоді прийдуть зміни.
Святослав Вакарчук
Чи є громадянське суспільство в Україні? Чи впливають громадяни на політику держави? Ці два надактуальні питання стали опорою триденного регіонального тренінгу на базі Чернігівського НМЦ ФПО в рамках дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні» групи «Освіта» Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки. 
Не випадково опорні питання сформовані таким чином для голів районних, міських та первинних організацій, як учасників активного навчання. Адже саме вони є першою ланкою, яка професійно представляє профспілку у трудових колективах. Іншими словами – професійна опора найбільшої громадської організації. Кому іншому бути найкращим рушієм для реально впливового громадянського суспільства?
Перша частина тренінгу носила назву «Тут і зараз», друга – «Бачення» за принципом моделі, яка використовується при навчанні у данській профспілці 3F. Сьогодення аналізувалось у форматі комплексу з диспуту, тренінгів та дискусії, на яких вибудовувались погляди та думки учасників.
Будучи тренером, відчуваєш настрій та захоплення роботою аудиторії. Я чекав від своїх колег обговорення, бо ці теми для нас є постійними у «кулуарному» обговоренні. Але, мабуть, настільки вже «накипіло» навіть у професіоналів, що дія мотиваторів, якими виступили точки зору наших відомих сучасників на існуючі проблеми (правила команди у сучасній політиці Мустафи Найєма, фрагменти серіалу «Слуга народу»), привела до дискусії не на емоціях, а на чітко виважених аргументах. Причому, це був не просто аналіз стану а висновки з причинно-наслідковою передумовою. Такий високий темп тренінгу дозволяв мені, як тренеру, розвивати і «периферійні» питання.
Особливу увагу було приділено сьогоденню профспілок. Завдяки дансько-українському проекту, є можливість не просто критикувати чиїсь дії, а аналізувати та моделювати вчинки. Не все погано в нашій роботі. Ми міняємо розуміння спілчан та відновлюємо довіру до профспілки, як до захисника прав, а не носія оздоровлення та культмасових заходів. Ми намагаємось змінитись зсередини, базуючись на досвіді та розумінні. Так, ми не встигаємо за вимогами часу, і поки не можемо діяти на випередження ситуації. Саме в цих аспектах нам цінний данський досвід.
Друга частина навчання носила назву «Бачення». Тренінг розпочався з перегляду сюжету із сайту «Децентралізація влади». Групи працювали над питаннями: «Яким чином громадянське суспільство повинно впливати на формування політики держава Україна?» та «Бачення децентралізації». Метою тренінгу було закладення фундаменту у розуміння важливості своєї ролі для створення справжньої демократичної держави. Короткий висновок тренера: є чітке розуміння важливості змін у свідомості громадян, розуміння важливості кожного, розуміння формування особистості, яка відчуває свою роль.
Тренінгом було розпочато очно-заочну дискусію щодо майбутньої структури профспілок та функцій кожного підрозділу. Надзвичайно важлива тема для тих, хто розуміє терміновість і необхідність реорганізації зсередини, адже дії ззовні призводять до підконтрольності чи до розвалу. Навіть короткий проміжок часу для такої теми дав змогу визначитись і зі структурними і з концептуальними підходами до змін у сучасній українській профспілці. Тема не закінчена. Після обговорення бачення різних груп, визначено домашнє завдання – дискусія щодо структури і функцій майбутньої профспілки в мережі Internet (Facebooк - сторінка Мироненка Геннадія та сайт Городнянської РО Профспілки ПО і НУ). 
Геннадій Мироненко, 
голова Городнянської районної організації Профспілки, тренер, учасник другої групи дансько-українського проекту
За матеріалами www.pon.org.ua,www.nmc.cn.ua